UNCSV

1 iulie 2023 – Ziua Internațională a Cooperativelor. Ediția 101 – ” Cooperative pentru o dezvoltare sustenabilă”

Pe 1 iulie, cooperativele din întreaga lume vor sărbători Ziua Internațională a Cooperativelor, sub sloganul ”Cooperative pentru o dezvoltare sustenabilă”, Ediția 101.

Cooperativele agricole au înflorit ca piloni fundamentali ai dezvoltării economice și sustenabilității într-un peisaj agricol în continuă evoluție. Aceste entități extraordinare au devenit adevărate motoare de progres, aducând beneficii economice substanțiale și asigurând prosperitatea fermierilor și a comunităților rurale în care activează.

Cu o istorie impresionantă și o tradiție îndelungată, cooperativele agricole se ridică în fața provocărilor economice contemporane ca niște fortărețe ale solidarității și colaborării. Într-o lume în care concurența acerbă și presiunile economice se întind ca o umbră amenințătoare, cooperativele agricole strălucesc ca exemple remarcabile de succes colectiv și sustenabilitate.

Prin intermediul mecanismelor lor inovatoare, cooperativele agricole depășesc granițele individualismului și solitudinii, oferind un teren fertil pentru creșterea și dezvoltarea fermierilor. Distribuirea echitabilă a profiturilor constituie un motor al motivației și al implicării, încurajând fermierii să își manifeste abilitățile antreprenoriale și să contribuie la succesul colectiv. Într-o lume în care individualismul economic poate fi sufocant, cooperativa agricolă oferă un refugiu sigur în care membrii pot culege roadele muncii lor colective.

Spiritul democratic al cooperativelor agricole, în care fiecare membru are dreptul de a-și exprima opiniile și de a influența deciziile strategice, încurajează o guvernanță cooperativă transparentă și responsabilă. Membrii devin actori activi în procesele decizionale, modelând direcția și viitorul organizației lor. Prin intermediul acestei abordări participative, cooperativele agricole devin adevărate exemple de democrație economică, punând în mișcare mecanisme care conduc la dezvoltarea durabilă și la atingerea unui progres prosper.

Cooperativele nu se limitează doar la obținerea de beneficii economice substanțiale. Ele se ridică în slujba comunităților rurale și contribuie la dezvoltarea lor sustenabilă. Prin intermediul principiilor lor fundamentale, cooperativele agricole încurajează practici agricole durabile și promovarea unei agriculturi responsabile. Astfel, ele devin stâlpii unei societăți mai echilibrate și mai armonioase, în care prosperitatea economică și respectul față de mediu se îmbină în mod sinergic.

Cu o viziune îndrăzneață și o determinare neclintită, cooperativele agricole își continuă misiunea de a fi catalizatori ai dezvoltării economice aliniate cu valorile sustenabilității. Ele ne amintesc că succesul nu trebuie să fie în detrimentul celorlalți, ci poate fi atins prin colaborare, solidaritate și încredere. Cooperativele agricole se situează în inima unei revoluții agricole globale, pregătind calea către un viitor sustenabil și durabil.

Astăzi sărbătorim contribuția semnificativă a cooperativelor în promovarea dezvoltării sustenabile. Ele sunt adevăratele motoare ale schimbării, adaptării și reinventării, care au demonstrat în occident că  pilonul economic, social și de mediu pot coexista în armonie. Să ne inspirăm și să ne unim forțele și mai mult în România pentru a consolida acest spirit cooperativ, pentru a modela un viitor în care durabilitatea și progresul se împletesc într-o poveste de succes!”  a transmis directorul executiv al U.N.C.S.V, Florentin Bercu, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Cooperativelor 2023.

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal  – U.N.C.S.V. continuă dezvoltarea, consolidarea și eficientizarea activității cooperativelor agricole din România și coordonează 2 proiecte la nivel european pentru perfecționarea managerilor de cooperative pe aspecte de guvernanță și management cooperativ și marketingul și branding-ul cooperativelor agricole. Este o nouă etapă firească în evoluția mediului asociativ românesc pentru a atinge standardele de performanță similare celor din Europa, iar obiectivul prioritar al U.N.C.S.V. este educarea, informarea și perfecționarea continuă a Președintelui, membrilor consiliului de administrație, a angajaților și a membrilor cooperatori.

Următoarea provocare este realizarea de către cooperative a unor investiții strategice la nivel regional si național care să echilibreze pozitiv balanța comercială cu produse agroalimentare a României.

 Informații suplimentare pot fi solicitate la florentinbercu@uncsv.ro .

Cu respect,
Echipa U.N.C.S.V.

* Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal  – UNCSV este o organizația profesională umbrelă a cooperativelor din sectorul vegetal înființată în 2017, care răspunde provocărilor cu care se confruntă membrii săi din cele 53 de cooperative agricole. Aceasta reprezintă și apăra interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal în relațiile cu administrația publică, autoritățile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme naționale și internaționale și cu asociații internaționale echivalente,  pentru susținerea și promovarea principiilor cooperatiste, precum și de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite să contribuie la dezvoltarea și modernizarea mijloacelor și metodelor de creștere a eficienței economice a membrilor și de specializare și concentrare a activității cooperativelor agricole ce activează în România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top