.
Activități desfășurate de UNCSV
Înregistrată oficial din 28 ianuarie 2018, UNCSV a transmis peste 800 de adrese oficiale și scrisori de poziție către autorități, organizații și organisme naționale și europene pentru a semnala și rezolva favorabil o serie de probleme legate de interesele legitime ridicate de membrii săi.
Operaționalizarea integrală a facilităților fiscale pentru cooperativele agricole și membrii acestora
Am transmis împreună cu COOP RO adrese către toate ANAF-urile din țară prin care am solicitat clarificări privind aplicabilitatea facilităților fiscale pentru cooperative și membri. Răspunsurile primite au fost centralizate și transmise la MFP, MADR și GUVERN pentru a le exemplifica, în concret, problemele de aplicabilitate din teren. Urmare a presiunii publice și media exercitate de noi, a rezultat circulara ANAF nr. 700 din 26.03.2018. Am fost implicați direct în modificarea Hotărârii nr. 330/2014, realizarea Ordinului 203/2287/1809/2019 și modificările și completările aduse la acesta, prin care s-au stabilit criteriile potrivit cărora membrii cooperatori beneficiază de scutiri.
Pentru concretizarea demersurilor menționate anterior am contractat un expert fiscal pentru asistență de specialitate și pașii care trebuie urmați de cooperative și membrii acestora pentru implementarea facilităților fiscale, pentru consilierea membrilor UNCSV, dar și pentru difuzarea către celelalte cooperative și membrii afiliați.
Promovarea unor măsuri de stimulare a cooperativelor agricole în Planul Național Strategic 2021-2027
Promovarea unor măsuri de stimulare a cooperativelor agricole în Planul Național Strategic 2021-2027, în special finanțări și scheme de sprijin specific. Urmare a consultării membrilor am realizat și transmis către MADR, Comisia Europeană și europarlamentarii români poziția preliminară a cooperativelor din România vis a vis Politica Agricola Comuna (PNS) 2021-2027. Am reușit includerea în poziția României finanțarea de magazine și rețele de magazine având ca beneficiari cooperativele agricole.
îmbunătățirea cadrului legislativ specific cooperativelor agricole
Suntem implicați activ în îmbunătățirea cadrului legislativ specific cooperativelor agricole în vederea stimulării și ghidării spre eficientizare a activității cooperativelor românești, pregătirea acestora pentru a adăuga valoare producției primare a fermierilor, reducând decalajul existent față de cooperativele din vest și pentru a face față competiției de pe piața unică europeană.
îmbunătățirea Legii Vânzării Terenurilor
Am transmis și susținut în Comisiile de specialitate ale Parlamentului propuneri pentru îmbunătățirea Legii Vânzării Terenurilor, Codului Civil privind arendarea care pe termen scurt si mediu să aducă un echilibru în piața funciară, piața agricolă, crearea premizelor stopării fenomenului de părăsire a satelor românești, încurajarea activității pentru fermierii medii care să aibe o rentabilitate certă și să dezvolte ferma de familie din sectorul agroalimentar românesc și cât mai multe locuri de muncă.
Sprijinirea accesului la inovație pentru fermieri
S-au realizat demersuri pentru sprijinirea accesului la inovație pentru fermieri, pentru a-i putea echipa cu mijloacele necesare de a face față provocărilor generate de schimbările climatice, deoarece considerăm că România ar trebui să sprijine demersul altor state membre care doresc schimbarea legislației privind definirea abuzivă a plantelor modificate genetic, astfel încât fermierii să aibă acces la soiuri obținute prin tehnici de ameliorare moderne inovatoare noi.
Promovarea unor măsuri de stimulare a cooperativelor agricole în Planul Național Strategic 2021-2027
Promovarea unor măsuri de stimulare a cooperativelor agricole în Planul Național Strategic 2021-2027, în special finanțări și scheme de sprijin specific. Urmare a consultării membrilor am realizat și transmis către MADR, Comisia Europeană și europarlamentarii români poziția preliminară a cooperativelor din România vis a vis Politica Agricola Comuna (PNS) 2021-2027. Am reușit includerea în poziția României finanțarea de magazine și rețele de magazine având ca beneficiari cooperativele agricole.
Realizat demersuri pentru elaborarea și transmiterea către celelalte instituții implicate a unui ordin comun pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase, având în vedere că în prezent nu există cadru legal pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de aceste fenomene meteorologice periculoase;
Realizat demersuri pentru elaborarea unei legislații adecvate care să protejeze agricultorii de pagubele produse culturilor lor, de speciile de interes cinegetic. Prin intermediul Alianței pentru Agricultură și Cooperare am colaborat îndeaproape cu Ministerul Mediului și cu MADR pentru găsirea unei soluții legislative adecvate pentru acordarea de despăgubiri agricultorilor afectați;
Comitetul Consultativ Tematic pentru realizarea PNS 2021-2027
Suntem membri în Comitetul Consultativ Tematic pentru realizarea PNS 2021-2027. Am participat activ în grupurile de lucru organizate pentru implementarea măsurilor de investiții pentru perioada de tranziție și reușit să fie stimulat într-un mod constructiv cooperativele sustenabile și durabile.
Cunoscând temeinic problemele și provocările sectorului agroalimentar autohton, executivul UNCSV a solicitat ca în PNS să fie prevăzute următoarele aspecte:
a) creșterea suprafeței minime eligibile pentru plata de bază (BISS) la 3 ha, în cazul culturilor vegetale mari (arabile), cu menținerea obligativității de minim 0,3 ha/parcelă și bonusarea plăților pentru acele suprafețe mai mici de 3 ha pentru acele terenuri provenite de la proprietari care s-au asociat în forme de asociere cu rol economic, care exploatează terenul și depun cererile de plată;
b) având în vedere faptul că schemele de subvenționare sunt concepute pentru a sprijini fermierul activ să furnizeze hrană populației, propunem ca odată cu depunerea cererilor de subvenție/ha, beneficiarii să depună și o dovadă privind achiziția de tratamente fitosanitare și /sau semințe/material săditor;
c) acordarea plății redistributive primelor 300 ha tuturor celor care dețin exploatații de până la 500 ha;
d) suplimentarea sumei alocate gestionării riscurilor la nivel de fermă, prin asigurarea facultativă a culturilor și a producției prin submăsura 17.1, sau către alimentarea unui pool de despăgubiri pentru riscuri catastrofice, aflat la dispoziția tuturor fermierilor beneficiari de plăti directe afectați.
4. Am transmis și susținut în Comisiile de specialitate ale Parlamentului propuneri pentru îmbunătățirea Legii Vânzării Terenurilor, Codului Civil privind arendarea care pe termen scurt si mediu să aducă un echilibru în piața funciară, piața agricolă, crearea premizelor stopării fenomenului de părăsire a satelor românești, încurajarea activității pentru fermierii medii care să aibe o rentabilitate certă și să dezvolte ferma de familie din sectorul agroalimentar românesc și cât mai multe locuri de muncă.
Reprezentarea cooperativelor agricole din România în Confederația Europeană a Cooperativelor Agricole (COGECA)
Prin intermediul Alianței pentru Agricultură și Cooperare, începând cu data de 29 Septembrie 2020, UNCSV a devenit membră a organizației europene COPA – COGECA. UNCSV are acces în cele 45 de grupuri consultative COPA-COGECA, cele 13 grupe de dialog civil și Presidia COGECA, prin care se pot crea legături mai strânse între cooperativele din România și cele din celelalte state membre, schimburi de experiență și contribui mult mai eficient la dezvoltarea și consolidarea sectorului cooperatist autohton.
Activitatea, obiectivele pe fiecare grup de lucru și realizările UNCSV prin intermediul Alianței pentru Agricultură și Cooperare la COPA-COGECA se regăsesc pe site în rubrica “COPA-COGECA” prin accesarea următorului link: https://uncsv.ro/cogeca/activitati-si-obiective-uncsv-copa-cogeca.html
Implicarea activă în elaborarea cadrului legislativ pentru evaluarea, constatarea daunelor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile și acordarea despăgubirilor pentru culturile afectate de seceta pedologică severă și arșiță atmosferică.
Complementar am realizat împreună cu colegii din Alianța pentru Agricultură și Cooperare(ACC) și experții care au lucrat la programele aprobate din UE prin PNRR, pe irigații și transmis către autorități o strategie privind reabilitarea și extinderea infrastructurii primare de irigații, desecări, drenaje, combaterea eroziunii solului din România, finanțată prin PNRR, care respectă exigențele actuale privind partea de verde, digitalizare, no harm cu importanță strategică de protejare a mediului, prin faptul că duce la modificarea favorabilă a microclimatului, în special a umidității relative a aerului, condiție a dezvoltării mai bune și mai armonioase a vegetației naturale/spontane, dar și a culturilor agricole, ele fiind elemente obligatorii pentru sustenabilitatea și durabilitatea sectorului agroalimentar al României. Totodată, am venit cu solicitarea de negociere direct cu producătorii de energie, pentru ca ANIF să obțină un preț rezonabil al apei pentru irigat. Am transmis observații și propuneri pentru modificarea caracteristicilor tehnice din caietul de sarcini ANIF, pentru înlocuirea sistemelor învechite de debitare a apei cu unele simple, fără construcții montaj, eficiente și mult mai ieftine.
Înființarea și implementarea în România prin intermediul AAC a Sistemului Național Integrat de Gestionare a Riscurilor din Agricultură
Înființarea și implementarea în România prin intermediul AAC a Sistemului Național Integrat de Gestionare a Riscurilor din Agricultură, care include asigurări obligatorii, complementare, fond mutual și orice alte instrumente de management al riscului disponibile pe piață, care vor conduce la o mai bună gestionare flexibilă a riscurilor, transparență și decizii bazate pe risc, făcând companiile agricole competitive, având în vedere și digitalizarea care va fi uzitată.
Managementul Cooperativelor Agricole
Am inițiat demersuri pentru realizarea unui produs bancar specific și de garantare pentru cooperative agricole.
Am solicitat MADR introducerea în programul de informări și consultanță al DAJ-urilor și transmis documente suport pentru: ce înseamnă o cooperativă agricolă și explicat principiile cooperatiste; rolul cooperativei agricole; regulile minimale care trebuiesc respectate pentru a avea o cooperativă de succes; promovarea facilităților fiscale adresate membrilor și cooperativele prevăzute la art. 76 și obligațiile care le au și trebuie să le mențină prin respectarea art. 3 alin (2), art. 8, art. 9 b1, art. 11 alin. (2) i2, i3, art. 16 alin.(6); actualizările intervenite la legea nr 566/2004 a cooperației agricole.
11. Realizat demersuri pentru introducere în COR a funcției de director executiv și președinte al cooperativei agricole și promovarea unei fișe de post minimale care să asigure buna funcționare a cooperativei.
13. Parteneriat/colaborări împreună cu organizațiile profesionale pentru remedierea problemelor întâmpinate de fermierii afiliați în cooperative.
14. Promovarea cooperativelor afiliate la U.N.C.S.V., a cooperativelor agricole în general și îmbunătățirea cadrului normativ specific cooperativelor și activității membrilor noștri.
15. AGRITEL – În baza abonamentului anual achitat de UNCSV membrii primesc sinteze săptămânale și lunare in limba română, cu evoluția și tendințele pieței și prețurilor cerealelor, oleaginoaselor, proteaginoaselor și plantelor tehnice, la nivel european și mondial.
16. Elaborarea de documente tip, contracte, proceduri pentru eficientizarea activității cooperativelor agricole și a membrilor – Echipa executivă a UNCSV în consultare si colaborare cu membrii, au realizat documente cadru (Act Constitutiv, Statut, Cerere de aderare pentru membru acționar/asociat, Fișă de post Manager/Director Executiv, Regulament Cadru de Organizare și Funcționare, Caiet de sarcini organizare licitații achiziții inputuri, Reguli de respectat la valorificarea producției membrilor prin cooperative, Adeverință, precum și Modele de registre speciale pentru cooperativele agricole), ele fiind disponibile gratuit la secțiunea “Cum să înființezi o cooperativă agricolă” și “Cum să administrezi o cooperativă de succes”.
Prelungirea derogării pentru insectofungicidele pe baza de neonicotinoide
Am solicitat autorităților și susținut prelungirea derogării pentru insectofungicidele pe baza de neonicotinoide și blocarea interzicerii unor pesticide înainte de a exista înlocuitori în condiții de eficiență similară și costuri rezonabile. În urma acestor solicitări, s-a acordat derogare pentru utilizarea insecticidelor neonicotionide, o grupă de insecticide foarte utilă pentru protecția semințelor de porumb, floarea-soarelui, sfeclă și păioase, împotriva unor dăunatori foarte periculoși, așa cum este rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis).
Promovarea unor măsuri de stimulare a cooperativelor agricole în Planul Național Strategic 2021-2027
Promovarea unor măsuri de stimulare a cooperativelor agricole în Planul Național Strategic 2021-2027, în special finanțări și scheme de sprijin specific. Urmare a consultării membrilor am realizat și transmis către MADR, Comisia Europeană și europarlamentarii români poziția preliminară a cooperativelor din România vis a vis Politica Agricola Comuna (PNS) 2021-2027. Am reușit includerea în poziția României finanțarea de magazine și rețele de magazine având ca beneficiari cooperativele agricole.
îmbunătățirea cadrului legislativ specific cooperativelor agricole
Suntem implicați activ în îmbunătățirea cadrului legislativ specific cooperativelor agricole în vederea stimulării și ghidării spre eficientizare a activității cooperativelor românești, pregătirea acestora pentru a adăuga valoare producției primare a fermierilor, reducând decalajul existent față de cooperativele din vest și pentru a face față competiției de pe piața unică europeană.
Echipa UNCSV
Pe lângă finalizarea acțiunilor începute și ducerea la îndeplinire a obiectivelor stabilite de cooperativele afiliate vom continua implicarea UNCSV și vom face toate diligențele necesare pentru a ne orienta mai puternic pe zona proiectelor realizate in interesul sectorului cooperatist, precum si al comunicării interne și externe al organizației. Dorim să formăm o echipă omogenă care să reacționeze pragmatic la problemele legislative apărute în activitatea cooperativelor agricole și care afectează direct sau indirect membrii și submembrii UNCSV.
Susține Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal
Apreciem profund interesul și susținerea dumneavoastră pentru Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal. În contextul eforturilor noastre de a promova excelența în agricultură, vă invităm să deveniți parte a acestei inițiative și să ne susțineți activitatea prin intermediul unei sponsorizări de până la 20% din impozitul pe profitul firmei dumneavoastră (sau impozitul pe venit în cazul microîntreprinderilor), cu scutire de impozit conform legislației în vigoare.
Pentru a formaliza această contribuție, vă rugăm să completați și să trimiteți formularul de sponsorizare de mai jos. Un membru al Unității Executive a Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal va lua legătura cu dumneavoastră pentru a discuta detaliile și pentru a vă oferi informațiile necesare.
Vă mulțumim anticipat pentru generozitatea dumneavoastră și suntem recunoscători pentru sprijinul acordat în promovarea unei agriculturi performante în România. Toate drepturile sunt rezervate conform legislației în vigoare, iar orice utilizare a informațiilor furnizate se va face cu acordul deținătorului Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal și cu menționarea sursei.