UNCSV

UNCSV, Inovare Cooperativă

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), a participat la Ceremonia Finală a celui de-al 5-lea premiu european pentru inovare cooperativă organizat de COGECA în data de 27 aprilie 2022, în calitate de reprezentant al cooperativelor din România.

Evenimentul de la Bruxelles a fost dedicat dezvoltării cooperativelor la nivel european și recunoașterii inovațiilor extraordinare ale cooperativelor agricole europene în domeniul durabilității.

Ceremonia a fost deschisă de Președintele COGECA, Ramon Armengol, care a transmis că este o onoare să prezinte ce-a de-a cincea ediție a acestui eveniment, mai ales că în spatele fiecăruia dintre cele 10 proiecte premiate se ascund eforturi deosebite că este important ca fiecare dintre cooperativele membre să împărtășească informații și cunoștințe, dar în același timp să împărtășească și impedimentele întâmpinate. Toate cele peste 100 de proiecte depuse meritau să fie premiate, mai ales că inovația este cheia viitorului și ceea ce așteaptă membrii de la cooperative. Acest eveniment este o oportunitate deosebită de a veni în întâmpinarea fermierilor membri cu soluții concrete la probleme reale. Este un mod minunat de a recunoaște eforturile și realizările cooperativelor din U.E. Inovarea este cheia pentru sustenabilitatea cooperativelor și producerii hranei de calitate la prețuri accesibile. Încurajez toate cooperativele să urmeze acest cod de conduită prioritizând inovarea.

EASCI 2 27.04.2022

Importanța cooperativelor este vitală, ele stimulează permanent progresul și consolidează legătura dintre producători și consumatori.

A fost urmat de discursul Șefului de cabinet pentru al Comisarului pentru Agricultură Janusz Wojciechowski, domnul Maciej Golubiewski prin care a transmis că în aceste momente securitatea alimentară trebuie să primeze. Contextele actuale au adus provocări care necesită inovație. Reziliența sistemelor alimentare este pe primul loc, iar această face ca inovația să fie esențială. Pentru aceasta au fost alocate fonduri de milioane de euro, cu precădere prin programul Horizon, cu simpla menire de a aduce inovarea și cercetarea acolo unde este necesară: la nivelul cooperativelor și fermelor. Acesta este momentul zero, iar cooperativele trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor.

De asemenea, dna Claire Bury, Director General Adjunct responsabil pentru durabilitatea alimentară la Directoratul General „Sănătate și Siguranță Alimentară” (SANTE) a transmis în cadrul evenimentului că felicită toate cooperativele pentru proiectele și munca depusă. Pentru a face față provocărilor actuale, este nevoie de mult curaj, iar fiecare dintre participanți a demonstrat că prin perseverență și ingeniozitate se pot găsi soluțiile corecte. Însăși proiectele câștigătoare demonstrează că se poate.

EACI 3 27.04.2022

Elsi Katainen, eurodeputat, Vicepreședintă a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (COMAGRI) a Parlamentului European a desemnat premiile pentru secțiunile:

  • Premiul pentru „Produse inovative”
  • Premiul pentru „Trasabilitate și informații pentru consumatori”

Herbert Dorfmann, eurodeputat, membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (COMAGRI) a Parlamentului European a înmânat premiile pentru:

  • Premiul pentru „Resurse naturale și biodiversitate”
  • Premiul pentru „Bioeconomie și economie circulară”.

Clara Aguilera, eurodeputat,  membră a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală  (COMAGRI) a Parlamentului European a desemnat ultima rundă de proiecte câștigătoare, pentru:

  • Premiul pentru „Sprijin pentru membrii fermei”
  • Premiul pentru „Crearea de valoare socială”.

Detalii privind cooperativele și a activității inovative premiate găsiți aici: https://drive.google.com/file/d/1ADAgfvDEgMon_QjoLtOSjHWVdPicREVW/view

În încheierea evenimentului, Eduardo Baamonde Noche, președintele Cajamar Caja Rural a transmis un mesaj de încurajare pentru cooperative, subliniind că acestea sunt singurele care pot aduce împreună cele trei componente importante pentru progresul agriculturii: componenta mediu, componenta financiară și componenta socială. Am trecut prin pandemie și război. Acum câțiva ani nu se mai vorbea de alimente. Acum ne-am dat seama că ambițiile europene sunt prea ridicate, pur comerciale și nu duc la durabilitate. Globalizarea nu este un sistem perfect. Este foarte important să atingem un nivel ridicat de autosuficiență, indiferent de gradul de ecologizare. Nu cred că exista un sistem agricol mai durabil decât cel european. Cogeca este actorul principal în susținerea hranei tradiționale și al dezvoltării sustenabile și durabile a cooperativelor și implicit a fermelor și mediului rural.

Avem nevoie de Cogeca sa fie în continuare un intermediar puternic pentru cooperativele europene. Trebuie să luptăm mai mult, inclusiv pentru a aduce reprezentanții instituțiilor europene pe teren pentru a vedea ce se întâmplă așa cum și reprezentanții cooperativelor și fermierii trebuie să ajungă la Bruxelles să vadă cum se iau deciziile.

Informații suplimentare pot fi solicitate la florentinbercu@uncsv.ro .

Cu respect,

Împreună pentru viitor!

Echipa U.N.C.S.V.

* Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal  – UNCSV este o organizația profesională umbrelă a cooperativelor din sectorul vegetal înființată în 2017, care răspunde provocărilor cu care se confruntă membrii săi din cele 40 de cooperative agricole. Aceasta reprezintă și apăra interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal în relațiile cu administrația publică, autoritățile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme naționale și internaționale și cu asociații internaționale echivalente,  pentru susținerea și promovarea principiilor cooperatiste, precum și de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite să contribuie la dezvoltarea și modernizarea mijloacelor și metodelor de creștere a eficienței economice a membrilor și de specializare și concentrare a activității cooperativelor agricole ce activează în România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top