UNCSV

Aprobarea Ordinului nr. 183/2020 al Autorității Naționale din Domeniul Energiei și importanța acestuia pentru sectorul agricol

Organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare, repezentative pentru sectorul agro-alimentar din România, au luat act cu satisfacție de aprobarea, în data de 21.10.2020, de către Comitetul de reglementare al ANRE, a Ordinului nr. 183/2020 pentru aprobarea Procedurii privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând utilizatorilor de tip clienţi finali noncasnici prin instalaţii de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri.

Considerăm că această inițiativă va avea un impact notabil în extinderea suprafețelor irigate în România,  ceea ce, într-un an ca cel pe care-l traversăm,  în care seceta pedologică a afectat circa 2,5 milioane hectare de culturi agricole de toamnă și primăvară, poate contribui în mod hotarâtor la reducerea pagubelor și a efortului bugetar pentru acoperirea lor. Membrii Alianței noastre au pledat în mod repetat pentru soluții sustenabile de gestionare a riscurilor agricole prin stabilizarea producției si reducerea dependenței de condițiile climatice, iar fermierii pot beneficia acum de o măsură de politică economică care se va traduce în creșterea rezilienței exploatațiilor lor.

De aceea, apreciind încă o dată recenta decizie a Comitetului de reglementare al ANRE, subliniem necesitatea urgentării punerii în practică a acestui proiect, inclusiv din punctul de vedere al asigurarii de către autorități a capacității de furnizare a energiei in termen de cel mult 60 de zile de când este aprobată cererea, deoarece prognozele meteo nu sunt de natură să ne liniștească și ne-am dori ca agricultorii să poată furniza securitatea alimentară de care țara are nevoie în perioada complicată pe care o traversăm.

  • Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO”
  • Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR”
  • Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”
  • Asociația Producătorilor de Porumb din România – ,,APPR”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top