UNCSV

Pozița Copa-Cogeca privind noile tehnici genomice (NGT) și materialele de reproducere vegetală/forestieră (PRM/FRM)

Copa și Cogeca salută propunerea Comisiei privind reglementarea noilor tehnici genomice (NGT) și propunerile pentru reglementarea materialului reproducător vegetal și forestier (PRM/FRM). Aceste acte legislative sunt strâns legate între ele. Reglementarea propusă privind plantele NGT este suficientă în sine pentru a oferi fermierilor europeni acces la materialul reproducător vegetal îmbunătățit. PRM și FRM trebuie să fie testate, inspectate, certificate și înregistrate înainte de a fi puse pe piața UE și vândute fermierilor, care pot alege să le cultive.

Copa și Cogeca susțin propunerile Comisiei, dar au câteva amendamente de propus.

Copa și Cogeca susțin amendamente la propunerea Comisiei privind NGT după cum urmează:

 1. a) Plantele NBT din categoria 1 – Criteriile propuse în anexa I trebuie să fie refine pentru a ține mai bine cont de specificitățile genetice ale fiecărei specii de plante și de caracteristicile care sunt controlate de mai multe gene.
 2. b) Etichetarea sacilor de semințe pentru varietățile NBT din categoria 1 nu este relevantă pentru consumatorii finali. Prevederile referitoare la etichetele “NGT cat 1” de pe sacii de semințe trebuie eliminate.
 3. c) Criteriile de sustenabilitate propuse care stimulează plantele NBT din categoria 2 intră în contradicție cu caracteristicile de sustenabilitate ale Regulamentului privind Valoarea Cultivării și Utilizării Sustenabile în PRM. Criteriile de sustenabilitate stabilite în Anexa III trebuie să fie armonizate între reglementările privind NGT și PRM.
 4. d) Propunerea nu atinge obiectivul armonizării complete europene a regulilor de coexistență pentru plantele NBT din categoria 2. Această abordare ar crea o incertitudine legală considerabilă și ar contrazice, de asemenea, ideea fundamentală a unui teren de joc la nivel european.
 5. e) Procedura de testare a plantelor NBT din categoria 1 intră în prezent sub incidența Directivei privind OGM. Având în vedere acest lucru, este necesară derogarea de la prevederile privind OGM referitoare la testarea plantelor NBT din categoria 1 în laborator. Acest lucru este în scopul accelerării accesului fermierilor europeni la utilizarea de varietăți mai performante.

Propunerile privind PRM și FRM sunt reglementări foarte importante, deoarece vor stabili regulile pentru comercializarea PRM și FRM în următorul deceniu.

Copa și Cogeca susțin amendamente la propunerile Comisiei privind PRM/FRM după cum urmează:

 1. a) Actualizarea listei de specii acoperite de reglementări
 2. b) Menținerea categoriilor de PRM și posibilitatea de a avea grade
 3. c) Luarea în considerare a clasificării vinului
 4. d) Verificări suplimentare privind comerțul electronic
 5. e) Menținerea controlului oficial în cadrul PRM/FRM, nu în legislația orizontală
 6. f) Limitarea dimensiunii derogărilor
 7. g) Varietăți tolerante la erbicide/rezistență la dăunători/efecte agronomice nefavorabile: Cum să controlăm implementarea?
 8. h) Reînființarea statisticii privind semințele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top