UNCSV

COMITETUL SUR-AGRI votează o opinie echilibrată, 10.10.2023 Comitetul ENVI trebuie acum să o ia în considerare

COMITETUL SUR-AGRI votează o opinie echilibrată,  10.10.2023

Comitetul ENVI trebuie acum să o ia în considerare

 

Pe data de 9 octombrie, Comitetul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală al Parlamentului European a votat, cu o majoritate puternică (26 în favoarea, 9 împotrivă, 3 abțineri), în favoarea opiniei prezentate de Clara Aguilera (S&D, ES) cu privire la utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR). Propunerea votată prezintă un compromis acceptabil. Copa și Cogeca îndeamnă acum Comitetul pentru Mediu, care este responsabil pentru acest dosar, să țină seama de opinia votată astăzi.

Copa și Cogeca salută votul de astăzi din Comitetul pentru Agricultură. După mai bine de două ore și jumătate de votare, membrii comitetului au încercat să ofere claritate substanțială propunerii inspiraționale și vagi pe care Comisia a prezentat-o în iunie 2022. În special, votul comitetului clarifică trei puncte cheie pentru comunitatea agricolă în legătură cu textul de bază al Comisiei.

În primul rând, în ceea ce privește obiectivele, salutăm în mod deosebit prelungirea perioadei de punere în aplicare până în 2035, ștergerea metodologiei pentru calculul național și faptul că există și o clauză de revizuire care ar permite ajustarea obiectivelor în funcție de disponibilitatea PPP (produse de protecție a plantelor) pentru fermieri. În al doilea rând, în ceea ce privește zonele sensibile, susținem abordarea de progres către restricționarea PPP-urilor în zonele sensibile, în loc de o interdicție totală, care este pur și simplu infezabilă. Conform propunerii, zonele sensibile vor fi definite în planurile naționale de acțiune ale statelor membre, dar Comisia Europeană va evalua aceste definiții înainte de a le aproba. În al treilea rând, în ceea ce privește finanțarea acestor ambiții, deputații din AGRI au făcut clar că fondurile PAC (Politica Agricolă Comună), care sunt deja întinse, nu ar trebui să fie folosite pentru susținerea măsurilor suplimentare în cadrul propunerii SUR. Așa cum s-a întâmplat și cu alte inițiative Farm to Fork, Comisia nu a luat timpul să evalueze corect costurile, cine ar trebui să plătească pentru tranziție, o situație pe care deputații din comitetul AGRI nu au considerat-o acceptabilă. Înțelegem și salutăm respingerea lor.

La sfârșitul votului, raportorul Clara Aguilera a declarat: “Sper că Comitetul pentru Mediu va respecta acest vot”. Copa și Cogeca susțin acest apel. Comitetul pentru Mediu, care are cea mai mare competență în acest dosar, trebuie să se bazeze pe munca Comitetului pentru Agricultură, astfel încât propunerea care va fi prezentată în sesiunea plenară să poată oferi un minim de claritate și fezabilitate, ceea ce este departe de a fi cazul în acest stadiu!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top