Marți, 28 Mai 2019 08:54

Reprezentanți ai cooperativelor membre UNCSV, în schimb de experiență la cooperativa EURALIS, în Franța

În perioada 13-17 mai 2019, Euralis Semințe a organizat o vizită la sediul cooperativei EURALIS, din Lescar, sud-vestul Franței, pentru 23 de reprezentanți ai cooperativelor afiliate, membri UNCSV (Uniunea Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal).

Obiectivul principal al acestei deplasări a constat în înțelegerea cât mai exactă a pârghiilor de succes în construirea și dezvoltarea unei cooperative cât mai durabile și profitabile pentru membrii săi. Un schimb de experiență cu privire la bunele practici care stau la baza creșterii unei cooperative, administrarea și dezvoltarea unei cooperative durabile și relaționarea cooperativei cu membrii săi, beneficiile care rezidă din asocierea fermierilor în cooperative. De ce este bine să avem și noi cooperative în România?

Grupul EURALIS, o cooperativă franceză, cu peste 80 de ani de activitate, înființata în 1936 de către fermierii din sud-vestul Franței, a fost prezentă la aceste discuții prin doi dintre administratorii cooperativei, parte din Consiliul de Administrație, cât și prin managementul internațional și local: dl. Pierre PAGES – Vicepreședinte în Consiliul de Administrație și Președinte în Comitetul Financiar-Audit, dl. Stephane BOUE – Președinte Consiliul teritorial de Administrație, Gilles TAMBOURRE – Executive Manager Business Unit SEE si Magda DARAC – Country Manager Romania.

În cadrul acestei întâlniri au fost discutate aspecte cu privire la structura organizațională a cooperativei, mecanismul de funcționare a acesteia, statutul, etapele de dezvoltare prin care a trecut cooperativa până la momentul prezent, ca mod de funcționare, relația economică și parteneriatul dintre cooperativa si cei 12.000 de membrii ai sai (insumand peste 180.000 ha), drepturile și obligațiile cooperativei față de membrii săi, cât și a acestora față de cooperativă, modalitatea de aderare a noilor membri și oportunitățile de dezvoltare profesională, ca și cursuri de perfecționare, a membrilor Consiliului de Administrație.

Succesul Cooperativei EURALIS se datorează, în primul rând, contractelor de lungă durată cu membrii săi, a stabilității acestora în cadrul cooperativei, precum și a guvernanței strategice relaționată cu dezvoltarea de activități adiacente, prin care membrii cooperativei își pot valorifica produsele. Astfel, Grupul EURALIS numără în acest moment patru divizii de activitate: Divizia de Semințe (producător de semințe pentru cultura mare: porumb, floarea-soarelui, soia, răpită și sorg), Divizia Agricolă (trading de cereale, creșterea de păsări, activitate viticolă...), Divizia Alimentară (lider mondial în producerea de foie gras, marca Rougie, producerea de delicatese din carne de rață, catering de produse sofisticate...), Divizia de Investiții și Dezvoltare (care se ocupă de încheierea de parteneriate cu terțe părți, cum ar fi producerea de porumb dulce pentru mărcile Bonduelle sau Geant Vert).

Pentru a înțelege cât mai bine modul de cooperare între cooperativă și fermierii săi, membrii UNCSV au avut ocazia să se întâlnească și să discute cu un fermier din regiunea Toulouse. S-au purtat discuții cu privire la modalitatea de lucru și relația economică dintre fermier și cooperativă, detalii administrative și legislative, despre consilierea tehnică pe care fermierii francezi o primesc din partea unei persoane, acreditată să presteze doar aceasta activitate,

despre tehnologii aplicate de ambele părți, decizia de înființare a unei culturi, schimbările climatice și calitatea solului. Aspecte generale despre oportunitățile și provocările din agricultură, făcând o paralelă între agricultura românească și cea franceză, cât și despre nivelul subvențiilor. O imagine de ansamblu asupra agriculturii franceze, ce este bine să „împrumutăm” de acolo și ce soluții putem să le oferim și noi, la rândul nostru.

Membrii UNCSV au avut ocazia să viziteze laboratorul de marking molecular Euralis, din Mondonville, unde au fost prezentate ultimele noutăți despre genetica performantă folosită pentru crearea hibrizilor Euralis, precum și despre programele de cercetare și ameliorare ale celor cinci culturii, segmente pe care Euralis este prezent. A fost vizitat și laboratorul SOLTIS – unul dintre cele mai mari programe de cercetare pentru cultura de floarea-soarelui, din lume și laboratorul biomolecular Biogemma – programul de cercetare pentru cultura de răpită de toamnă.

Concluziile membrilor participanți la acest schimb de experiență atestă faptul că obiectivul acestei vizite a fost atins, iar informațiile obținute vor contribui la dezvoltarea și implementarea unor noi metode de lucru care să contribuie la o dezvoltare cât mai durabilă a unei cooperative agricole de succes, la nivelul celor din vestul Europei.

Florentin BERCU – Director Executiv UNCSV

„Ne bucurăm pentru acest schimb de experiență, organizat de către Euralis Semințe și le mulțumim pentru tot sprijinul acordat pe parcursul acestor zile. Am putut descoperi împreună cu cei 23 de reprezentanți ai cooperativelor afiliate UNCSV modul de funcționare al Cooperativei Euralis. Am avut șansa de a vedea o cooperativa de succes, de peste 80 de ani, care are rezultate impresionante pentru noi. Ca și concluzie, ne aflăm la nivelul la care ei se aflau acum 20 de ani, ceea ce este bine, întrucât prin dezvoltarea bunelor practici și prin utilizarea tehnologiei pe care o folosim, putem recupera mai ușor această diferență. Reprezentanții noștri au aflat care sunt drepturile și obligațiile membrilor din cooperativă. Este vital pe viitor să fim eficienți și să facem față provocărilor care apar datorită schimbărilor climatice, să investim în integrarea producției și în adăugarea de valoare/diversificare. Este foarte importantă formarea și instruirea profesională a administratorilor cooperativei, dar și formarea internă cu privire la aspectele organizatorice și economice. A fost o lecție foarte bună pentru noi, sunt convins ca membrii participanți vor trage concluziile necesare pentru ca și în România să ajungem să avem cooperative de succes așa cum sunt în Franța.”

Mircea BALUTA – Director Executiv Cooperativa „ARGEȘ BIOSUD”

„Am venit la Cooperativa Euralis pentru un schimb de experienta pe care mi l-am dorit. Sunt foarte bucuros ca am ajuns aici, a fost o prezentare foarte interesanta. Sunt bucuros ca administratorii Euralis au fost transparenti in ceea ce priveste modul de functionare al cooperativei, am vrut sa aflu despre modul de formare al capitalului social, modul de distribuire si de formare al rezultatului cooperativei. Cooperativa Euralis reprezinta un model de urmat pentru cooperativele din Romania. A fost un schimb de experienta util si interesant, pornind de la partea de cercetare, dezvoltare si multiplicare seminte. Este nevoie sa ne diversificam si noi activitatile in cadrul cooperativelor noastre, sa intelegem importanta colaborarii pe partea de achizitii de inputuri, vanzarea recoltei, sa ne dezvoltam activitatile de prelucrare, de adaugare plus valoare produselor noastre. Euralis ne-a prezentat reusita lor, importanta celor 4 divizii, care sunt intr-un echilibru perfect si care aduc un aport important la obtinerea rezultatului cooperativei. Acest rezultat se transfera cooperatorilor (membrilor) si astfel exista o satisfactie, o dezvoltare echilibrata, niste pasi mici si siguri, care ii ajuta sa faca fata concurentei de pe piata.”

Ionut LUNGOCI – Director Executiv Cooperativa  „DOBROGEA SUD”

 „Suntem bucurosi sa fim din nou prezenti la sediul Euralis, de unde avem foarte multe de invatat de la partenerul nostru. Modelul francez de cooperativa este oarecum similar cu cel romanesc, dar nu in totalitate, doar ce am aflat ca unele lucruri pe care noi incercam sa le construim prin legislatie sunt anulate. Ceea ce am inteles cu totii este ca trebuie sa aducem valoare adaugata, nu doar sa facem comert, iar seriozitatea este conditia fara de care nu se poate dezvolta o cooperativa.  Acest aspect important ne lipseste in Romania, si anume seriozitatea cooperatorilor (membrilor), care din pacate in sistemul nostru de asociere au un start piredut din cauza ca exista preconceptii legate de CAP-uri, dar cooperativele moderne nu sunt CAP-uri. Neincrederea intre membrii este iarasi un factor negativ. Suntem aici cu Uniunea de Ramura, din care facem parte, pentru a schimba mentalitatea si pentru a construi un nou sistem cooperatist in Roamania”.

Gabriel STANCIU – Presedinte Cooperativa „BRAICOOP”

„Sunt bucuros sa particip la acest schimb de experienta in cadrul Cooperativei Euralis. Pot sa spun ca tragem concluzii benefice si clare despre ceea ce este o cooperativa si ce trebuie sa facem noi pentru a constitui o cooperativa si ce pasi trebuie urmati ca sa ne dezvoltam. Cooperativa Euralis are o experienta de peste 80 de ani, ca orice cooperativa a avut un inceput izvorat din necesitatea fermierilor de a se uni si de a nu mai fi vulnerabili pe piata, aceeasi necesitate o avem si noi. Concluzia la care am ajuns, ca o cooperativa sa functioneze  si sa creeze plus valoare trebuie sa respecte cateva criterii foarte simple: transparenta, comunicare, incredere si multa bunavointa din partea tuturor membrilor”.

Milan KELO – Presedinte Cooperativa „FERMIERUL NADLACAN”

„Ne bucuram de aceasta intalnire cu colegii nostri de la Euralis, din Franta. Cooperativa Euralis are o experienta foarte bogata in ceea ce priveste dezvoltarea unei cooperative. Experienta de astazi cu administratorii cooperativei a fost una foarte placuta intrucat am putut face o paralela intre cum a inceput cooperativa in Franta, unde a juns, ce inseamna capitalul social pe care noi in Romania il apreciem fiecare diferit, si ce putem face noi sa imbunatatim legea cooperativelor in Romania”.

Andrei STANCU – Director Comercial Cooperativa Agricola “BANAT AGRO VEST”

“Doresc sa multumesc echipei Euralis pentru oportunitatea pe care ne-a oferit-o de a impartasi cu noi experienta Cooperativei Euralis. Vizita a fost una extrem de folositoare si a avut un efect pozitiv in gandirea pe care noi cei din Cooperativa Agricola Banat Agro Vest trebuie sa o avem, in a putea creea o cooperativa puternica si cu un viitor cel putin la fel de bun ca al Cooperativei Euralis. Am inteles ca la bazele unei Cooperative stau cateva lucruri esentiale care definesc o relatie pe termen lung, si anume : incredere, transparenta, seriozitate, profesionalism. Avem certitudinea ca acesta vizita a fost una edificatoare in a ne stabili “traseul“ si de aceea vrem sa multumim pe aceasta cale companiei Euralis“.

Catalin ZAHARIA – Director Executiv Cooperativa “CEREAL TOP”

 “Multumesc pentru modul cum a fost organizat si s-a desfasurat acest schimb de experienta. Scopul principal a fost înțelegerea mecanismului de funcționare al Cooperativei Euralis și pașii care au fost urmați până în prezent,informatiile culese pe parcursul vizitei fiind de real folos pentru "asezarea pe linia de plutire" a cooperativelor nou infiintate (cum este cazul cooperativei noastre). De asemenea, au fost clarificate si  aspecte importante privind educarea, informarea și perfecționarea continuă a membrilor consiliului de administrație, a angajaților și a membrilor cooperatori. Apreciem in mod deosebit deschiderea dvs. pentru realizarea unui parteneriat pe termen lung cu cooperativele din Romania,  dorind ca noi sa devenim, intr-un timp relativ scurt ,cooperative de success, urmand exemplul organizarii si functionarii impecabile a Cooperativei Euralis”.

Adriana SZEKELY – Membru Cooperativa “TORMAC”

“As dori sa transmit multumiri Cooperativei Euralis pentru oportunitatea de a cunoaste modul de functionare a unei cooperative cu o vechime de peste 80 de ani, realizarile acesteia si mai ales implicarea in cercetare, in vederea obtinerii unor seminte care sa raspunda cerintelor fermierilor. Sper totodata, ca tot mai multi fermieri romani sa inteleaga conceptul de cooperativa si faptul ca in acest mod, drumul spre reusita poate fi mai usor.”

Marin RIZESCU – Director Executiv Cooperativa „OLTENIA CRREAL NORD”

„Multumesc frumos echipei Euralis pentru vizita oferita. Pentru mine totul a fost la superlativ, in primul rand vizita la sediul Euralis unde schimbul de experienta a fost foarte interesant”

Mihai PETRE – Presedinte Cooperativa Agricola ‚FUNDULEA’’

In primul rand, a fost o experienta din care am invatat foarte multe lucruri, atat de la Euralis, din vizite, cat si de la ceilalti reprezentanti ai cooperativelor. In al doilea rand, cred ca cel mai mult am observat cate au reusit oamenii sa faca atunci cand s-au unit intr-o cooperativa. Un alt lucru care mi-a placut a fost faptul ca in cadrul consiliului de administratie Euralis se cauta o diversificare cat mai mare, combinand experienta celor mai in varsta cu ideile noi, viziunile noi ale tinerilor, ceea ce ma bucura, fiind in postura de tanar. Va multumesc pentru oportunitate, atat echipei minunate Euralis, cat si UNCSV!”

Stelian GAINA – Director Adjunct “Directia Agricola Teleorman”

“Felicitari echipei Euralis pentru aceasta initiativa, atat pentru modul de organizare, dar si pentru partea administrativa si tehnica, constand in discutia cu administratorii Euralis, vizitarea laboratoarelor de cercetare stiintifica de la Mondonville, vizitarea unei ferme din zona Toulousepentru impartasirea bunelor practici. Cele patru zile petrecute pe pamant francez ne-au dat posibilitatea de a vedea modul de organizare si functionare a Cooperativei Euralis si de a incerca sa punem in practica si in Romania modelul francez de cooperativa”.

copa cogeca


 

StopFurtului final

FalsificareaProduselor Final