.
COOPERATIVELE AGRICOLE SOLUȚIE PENTRU AGRICULTORII DIN ROMÂNIA
Apreciem că unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural este reprezentat de înființarea și dezvoltarea de cooperative agricole performante și echitabile, actori absolut esențiali în constituirea de filiere creatoare de valoare adăugată în agricultura românească, previzibile și perene.
Avem nevoie de promovarea cooperativelor agricole ca model de reușită în structurarea unei mai bune guvernanțe a agriculturii românești pentru a asigura securitatea, suveranitatea, siguranța alimentară a populației și crește competitivitatea fermierilor români pe piața unică europeană.
Sunt dovezi istorice că, mai ales în perioadele de criză cooperativele sunt alternative de echilibrare economico-socială și suntem convinși că vor continua să întărească această convingere și în contextul actualei crize provocate de pandemia de coronavirus. Cooperativele agricole vor avea un impact major în echilibrarea balanței comerciale, creșterii valorii adăugate producției primare și consolidării rolului fermierilor în cadrul lanțului agricol și alimentar pentru a oferi prețuri accesibile pentru consumatori și corecte pentru fermieri, dacă respectă legea, funcționează din punct de vedere comercial, sunt autonome, independente financiar și rentabile.
Prin înființarea și funcționarea cooperativelor agricole, cel mai mult au de câștigat membrii – fermieri mici și mijlocii, dar asta nu exclude ca printre ei să fie și fermieri peste medie care s-au integrat în cooperativă și lucrează în cooperativă de mai mulți ani. Pentru ca membrii cooperatori, fermieri mici și mijlocii să aibe rezulte, chiar și prin intermediul unei cooperative este nevoie ca acea cooperativă să aibă o capacitate de negociere mare, să fie consolidată sau să fie stimulată să se consolideze. În caz contrar, experiența ne arată că vor avea aceleași rezultate și soartă ca și fermieri mici care le compun.
Conform calculelor interne ale U.N.C.S.V. realizate, urmare a analizării eficienței activității majorității cooperativelor de cultură mare funcționale din România, a rezultat că este nevoie de unitate și acțiune coordonată în cadrul cooperativelor agricole, fiind foarte importantă și mărimea cooperativelor (nr. de membri, suprafață membri, active, cifra de afaceri).
Pentru a răspunde intereselor membrilor, principiilor cooperatiste, necesităților sectorului agroalimentar și consumatorilor din România, dimensiunea minimă a suprafeței exploatată de membri unei cooperative de cultură mare rentabile, începe de la 3500 ha. Totodată aceasta poate fi transformată în U.V.M. pentru sectorul zootehnic și raportată corespunzător la sectorul legume-fructe ținând cont dacă producția se desfășoară în câmp deschis sau spații protejate.
,,Cooperativa agricolă modernă presupune ca fiecare fermier membru să își pună în comun doar mintea.’’ Nicolae SOFONE – Primul Președinte al U.N.C.S.V.
PRINCIPALELE BENEFICII ALE ASOCIERII ÎN COOPERATIVE:
- Optimizarea costurilor de producție și eficientizarea în comun a activităților agricole prin degrevarea către cooperativă a achizițiilor de inputuri și comercializării producției. Prin aceasta se obține reducerea costurilor de producție (inputuri, bănci), uniformizarea calității producției primare a membrilor și se asigură certitudinea celui mai bun preț raportat la calitate/cantitate în acel moment, la nivel național, precum și informații comparative privind prețurile practicate de traderi.
Prin aceasta se pot obține:
- reducere a costurilor pe ha între 30 – 300 lei;
- creștere a încasărilor pe producție între 20 – 100 lei/tonă;
- Creşterea gradului de adaptare a ofertei de produse agricole în plan cantitativ, calitativ şi sortimental la cerinţele consumatorilor;
- Realizarea de investiții în comun prin care să se adauge valoare producției agricole primare și să se echilibreze veniturile pe lanțul agro-alimentar.
- Rentabilizarea afacerii pe termen mediu și lung, capitalizarea fermierilor și a cooperativelor prin generarea de valoare adăugată din punct de vedere economic pentru membrii lor și care, în plus, să desfășoare o activitate economică relevantă, să reziste pe piață și să se dezvolte durabil.
- Crearea de branduri, câștigarea și menținerea unei cote de piață.
- Membrii cooperatori sunt informați, pot să se implice activ și să propună măsuri pentru eficientizării activității socio-economice a cooperativei, să primească drepturile ce li se cuvin din desfășurarea activității, după ce au fost respectate obligațiile către cooperativă.
- Controlul democratic și distribuirea echitabilă a rezultatelor cooperativei în funcție de activitatea economică a fiecărui membru;
- Creșterea capacității de a face față riscurilor volatilității piețelor în comparație cu desfășurarea activităților de valorificare în mod individual de către fiecare producător.
- Contribuirea la relansarea şi stabilizarea socio-economică a zonelor rurale favorizând dezvoltarea unor structuri agrare integrate fluxurilor de piaţă şi eficiente economic;
- Furnizarea de servicii şi informaţii de specialitate membrilor care ar fi mult prea costisitoare dacă ar fi obținute în mod individual.
- Facilități fiscale pentru membrii cooperatori și cooperative. Găsiți aici ghidul de accesare a acestora: https://www.uncsv.ro/images/cooperative-agricole/UNCSV-GHID_ACCESARE_FACILITATI_FISCALE-aug2019.pdf
PRINCIPALELE OBLIGAȚII ALE MEMBRILOR COOPERATIVELOR:
- Verificarea posibilității îndepliniri calității de membru, respectiv: obligațiile legale, statutare și cele suplimentare asumate de/față de cooperativă în relațiile cu membrii/terții, inclusiv, înainte de aderarea ca membru, conflictele de interese și incompatibilitatea/imposibilitatea respectării unor obligații asumate anterior de potențialul membru.
- Valorificarea prin/către cooperativă a minimum 50% din producția comercializată anual de membri, dacă prin statut nu se prevede mai mult.
- Obligativitatea menținerii activității cooperativei și obligațiilor asumate pentru cel puțin dublul perioadei pentru care au avut beneficii/facilități.
- Să fie membru într-o singură cooperativă pe același sector de activitate.
- Să pună la dispoziția cooperativei informațiile solicitate.
- Să plătească contribuțiile financiare stabilite de adunarea generală pentru funcționarea cooperativei.
- Respectarea legii cooperației agricole nr. 566/2004 cu modificările și completările ulterioare, prevederilor actelor constitutive și deciziile adunării generale ale cooperativei, unde sunt membri.
PRINCIPALELE OBLIGAȚII ALE COOPERATIVEI:
- Stabilește o strategie de piață în scopul echilibrării raportului cerere-ofertă, precum și garantării unor venituri certe și echilibrate membrilor săi.
- Elaborează și aplică unitar tuturor membrilor, reguli comerciale specifice activității cooperativei.
- Coordonează direct activități operaționale de logistică, achiziții, administrativ, planificare.
- Realizează centralizarea necesarului de inputuri, organizează licitația și aprovizionează membri( fertilizanți, semințe, pesticide, carburanți), optimizând costurile de producție ale acestora.
- Oferă informații constante privind prețurile practicate de traderi, asigurând certitudinea celui mai bun preț raportat la calitate în acel moment, încheie contracte și tranzacționează producția membrilor cooperativei agricole.
- Se asigură că maximul de părți sociale deținute de un membru este de 20%.
- Efectuează operațiuni de colectare, vânzare și procesare a producției primare pentru membri de minimum 70% din cifra de afaceri aferentă fiecărei operațiuni.
- Să prevină conflictele de interese.
- Ținerea registrelor speciale, suplimentare prevăzute de lege, sigilarea și vizarea anuală de către cenzor.
- Asigură și răspunde de întocmirea dărilor de seama, a proiectului bugetului de venituri și cheltuieli, a execuției bugetare și a situațiilor financiare anuale, sau ori de cate ori i se solicită acest lucru de către organele de conducere.
- Promovarea valorilor corporatiste în toate relațiile profesionale, prin conduită și luările de poziție exprimate.
- Transmite lunar Consiliului de Administrație raport de activitate financiară completat de contabilitate.
- Raportează săptămânal Adunării Generale, Consiliului de Conducere cu privire la activitatea depusă.
CE ÎNSEAMNĂ O COOPERATIVĂ ?
Cooperativa agricolă este o organizație economică formată prin asocierea liber consimțită a unui grup de persoane pentru producerea, cumpărarea, desfacerea în comun a unor produse, pentru prestarea unor servicii în interesul privat al membrilor săi respectând principiile cooperatiste:
a) principiul asocierii voluntare și deschise, potrivit căruia cooperativele sunt entități juridice voluntare care se constituie pe baza liberului consimțământ și sunt deschise tuturor persoanelor capabile să utilizeze serviciile lor și care sunt de acord să își asume responsabilitățile calității de membru cooperator, fără nici un fel de discriminare pe criterii de naționalitate, origine etnică, religie, apartenență politică, origine socială sau sex;
b) principiul controlului democratic al membrilor cooperatori, potrivit căruia cooperativele sunt organizații democratice care sunt controlate de către membrii cooperatori care participă la stabilirea politicilor și adoptarea deciziilor. Persoanele care activează ca reprezentanți aleși sunt răspunzătoare în fața membrilor cooperatori;
c) principiul participării economice a membrilor cooperatori, conform căruia membrii contribuie în mod echitabil la constituirea proprietății cooperativei agricole, exercitând asupra acesteia un control democratic. Cel puțin o parte a acestei proprietății este indivizibilă. Membrii cooperatori primesc, de regulă, o compensație limitată în bani sau în natură, din profitul stabilit pe baza situației financiare anuale și a contului de profit și pierdere, proporțional cu participare fiecăruia la profitul realizat de către cooperativa la care este membru. Membrii cooperatori alocă din profitul net al cooperativei agricole sumele necesare realizării următoarelor scopuri: dezvoltarea cooperativei agricole, recompensarea membrilor cooperatori în raport cu participarea la activitatea cooperativei agricole sau sprijinirea altor activități aprobate de către membrii cooperatori;
d) principiul autonomiei şi independenței cooperativei, potrivit căruia cooperativele sunt entități juridice autonome bazate pe autoajutorare și sunt controlate de către membrii lor. Intrarea în raporturi juridice cu alte persoane fizice sau juridice, inclusiv cu Guvernul, ori atragerea de finanțare din surse externe se face cu asigurarea controlului democratic al membrilor cooperatori și cu menționarea autonomiei cooperativelor;
e) principiul educării, instruirii şi informării membrilor cooperatori, conform căruia cooperativele asigură educarea și instruirea membrilor lor, reprezentanților aleși, directorilor executivi sau angajaților, astfel încât aceștia să poată contribui efectiv la dezvoltarea cooperativelor agricole din care fac parte;
f) principiul cooperării între cooperative, potrivit căruia cooperativele servesc membrii proprii și consolidează mișcarea cooperatistă.
g) principiul preocupării pentru comunitate, conform căruia cooperativele acționează pentru dezvoltarea durabilă a comunităților din care fac parte, prin politici aprobate de membrii lor.
Pentru înființarea unei cooperative agricole este necesar formarea unui nucleu de bază. Acest nucleu trebuie să fie format din fermieri entuziaști, corecți, transparenți, cu experiență în conducere și organizare, care să aibă capacitatea de a trezi interesul colegilor de breaslă și de a-i cointeresa. Este nevoie de persoane cu bună reputație în zonă, iar în conducere să fie persoane cu capacitatea de a fi lider.
O cooperativă de succes trebuie să funcționeze și să aibe rezultate pe termen scurt, mediu și lung.
Pentru asigurarea premizelor unei cooperative funcționale, trebuie ținut cont de următoarele aspecte:
- desfășurarea activităților de informare și consiliere;
- realizarea de documente tip pentru buna funcționare;
- organizarea activității de creștere a unității și omogenității grupului;
- angajarea un director executiv/comercial cu capacitate, experiență, atribuții și obiective clare fixate de membrii;
- teritorialitatea membrilor cooperativei;
- înțelegerea, asumarea și aplicarea principiilor cooperatiste;
- educarea, informarea și perfecționarea continuă a președintelui, membrilor consiliului de administrație, a angajaților și a membrilor cooperatori;
- reguli, proceduri, contracte corecte și transparente aplicate unitar de toți (minimum pe 5 ani);
- reinvestirea profitului cooperativelor(minimum 10 ani) și distribuirea de dividende conform participării fiecărui membru în cifra de afaceri a cooperativei;
- gândire strategică pe termen lung;
- rolul critic, de perspectivă, al cooperativelor agricole în constituirea lanțurilor de valoare producție-procesare-consumator, în realizarea de parteneriate public-private în domeniul cercetării și dezvoltării agricole aplicate.
Ca să putem vorbi de o cooperativă de succes pe termen mediu și lung este nevoie ca:
- activitatea curentă să se desfășoare în optim;
- membrii cooperatori să fie implicați activ în viața și activitățile cooperativei;
- cooperativa să achiziționeze inputurile pentru membri și comercializeze producția;
- cooperativa să demareze investițiile în comun;
- membri să delege alte sarcini, servicii către cooperativă;
- să genereze valoare adăugată producției primare și membrilor săi din punct de vedere economic;
- să reziste în timp;
- să aibe o strategie sustenabilă de dezvoltare.
Este important să fie încurajate și promovate cooperativele agricole serioase, transparente, cu rezultate economico-sociale, cu istoric și care distribuie echitabil rezultatele cooperativei în funcție de activitatea economică a fiecărui membru.
Agricultura și fermierii din România au în continuare mare nevoie de asociere, dar nu doar pe hârtie, ci în cooperative agricole care să își îndeplinească menirea – aceea de a genera valoare adăugată din punct de vedere economic pentru membrii lor și care în plus să aibă o activitate economică relevantă, să reziste pe piață și să se dezvolte.
România are nevoie de cooperative agricole autentice de succes!
Pentru orice aspecte legate de o mai bună funcționare a cooperativelor agricole, vă invităm să ne contactați prin email: florentinbercu@uncsv.ro.
Împreună pentru viitor!
Echipa U.N.C.S.V.