UNCSV

ANAF blochează dezvoltarea fermierilor români

Agenția Națională de Administrare Fiscală a adoptat recent o decizie preliminară în cadrul unei proceduri fiscale deschisă de o familie de fermieri din județul Constanța, potrivit căreia reorganizarea activității agricole sub umbrela unei societăți comerciale presupune plata unui impozit pe venit în cuantum de 10% aplicat asupra contravalorii bunurilor aduse ca aport la capitalul social al companiei respective.

Această decizie a venit după o perioadă de analiză de aproximativ 3 ani și este cel puțin surprinzătoare, nu atât din cauza timpul lung de soluționare cât din cauza contradicției cu măsura guvernamentală exprimată de către Ministrul Agriculturii Adrian Oroș, privind reducerea deficitului comercial din agricultură prin dezvoltarea activităților economice pe întreg lanțul de procesare.

UNCSV încurajează fermierii români să investească în facilități de producție și să se dezvolte prin intermediul cooperativelor agricole, iar interesul nostru cu privire la evoluția acestui subiect este extrem de ridicat, dat fiind faptul că majoritatea fermierilor români își desfășoară activitatea agricolă prin intermediul unor forme de organizare independente, cum ar fi Întreprinderi Individuale și Întreprinderi Familiale.

În momentul de față, aceste forme de organizare sunt extrem de limitative, atât din perspectiva atragerii de finanțare, întrucât activitatea independentă nu este cuprinsă în situații financiare pentru a fi analizate de instituțiile financiare (implicit nu se poate acorda un scoring) cât și din cauza numărului restrâns de obiecte de activitate ori al structurii de personal angajat (Întreprinderile Familiale nu au posibilitatea angajării de personal).

Prin urmare, decizia autorităților fiscale de a impozita operațiunea de integrare a activităților agricole în societăți comerciale va conduce în mod automat la imposibilitatea dezvoltării fermierilor români, din moment ce această dezvoltare vine la pachet cu plata unui impozit pe venit. Mai mult, se creează o situație de dublă impozitare, întrucât veniturile utilizate pentru achiziția bunurilor aduse ca aport la capitalul social au fost deja impozitate la momentul obținerii lor.

Considerăm că opinia exprimată de ANAF cu privire la impozitarea aporturilor în natură realizate de către fermierii români în contextul restructurării activității agricole este o simplă scăpare și ne așteptăm ca acest derapaj să fie rezolvat într-un timp cât mai scurt de către factorii guvernamentali, astfel încât măsura de creștere economică referitoare la dezvoltarea activităților pe întreg lanțul de procesare al produselor agricole să poată fi implementată în mod efectiv.

Pentru informații suplimentare puteți contacta persoana desemnată pe această temă, respectiv pe dl. Liviu Tănase, la nr de tel. 0728177466 și/sau adresa de mail ltanase@crystalconsulting.ro.

ÎMPREUNĂ PENTRU VIITOR,
Președinte U.N.C.S.V.
Mircea BĂLUȚĂ

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top